Въпроси и отговори

Какво знаем и какво не знаем за Covid-19

На 8 март в България бяха регистрирани първите четири случая на Covid-19. Заразените бяха две жени и двама мъже в Габрово и Плевен. Така страната ни официално влезе в списъка на засегнатите от инфекцията държави.

Оттогава бяха взети поредица от мерки, за да се ограничи разпространението на вируса, включително обявяване на извънредно положение.

Мнозина обаче все още търсят информация какво е истинското ниво на опасност и как да се грижим за здравето си, като същевременно предпазваме околните. И тъй като незнанието плаши най-много, ето и отговорите на най-често задаваните въпроси, свързани с новия коронавирус.

Какво е коронавирус и какво е Covid-19

Коронавирусите са семейство от около 40 вида едноверижни РНК вируси, които причиняват заболявания при животните или хората. Известен е голям кръг от животни, които са източник на коронавируси, като някои от тях биват предадени на хора. Именно при такъв трансфер избухнаха епидемиите от респираторния синдром в Близкия изток (MERS-CoV) и тежкия остър респираторен синдром (SARS-CoV).

Новият коронавирус, който бе регистриран през декември 2019 в китайския град Ухан, се нарича тежък остър респираторен синдром коронавирус2 (SARS-CoV-2), а заболяването, свързано с него - COVID-19. За първи път при него бе установено предаване от човек на човек.

Какви са симптомите и как се разпространява заразата?

Предаването на COVID-19 става при общуване на здрав с болен човек по въздушно-капков път, когато заразеният киха или кашля. Освен това пренасяне на инфекцията е възможна и при докосване на заразени повърхности. Инкубационният период за COVID-19 се изчислява на от 2 до 14 дни. Вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки, отпадналост, повишена телесна температура. По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт. Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

Някои хора по-предразположени ли са към вируса и има ли лечение?

Около 80% от хората се възстановяват от болестта, без да се нуждаят от специално лечение. Приблизително 1 от всеки 6 души, които имат COVID-19, се разболява сериозно, развива едностранна или двустранна пневмония и има тежки затруднения с дишането.

Обикновено това са възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания (например артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания.

Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми (например треска). Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг - кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства) може да бъде много ефективна за заболелите.

Преди дни обаче Световната здравна организация (СЗО) обяви клинично изпитване в различни страни на четири лекарства, които могат да осигурят лечение на COVID-19 - едно от тях е хлорохин (Chloroquine), използвано за лечение на малария.

Може ли да се заразя от домашния си любимец?

Няма доказателства, че домашните любимци като котки и кучета се заразяват или биха могли да разпространят вируса, причиняващ COVID-19. Въпреки това трябва да се има предвид, че според досегашните изследвания коронавирусът най-вероятно е прехвърлен на хората от прилепи, така че не бива останалите животински видове да се приемат за застраховани. Така че базовите хигиенни принципи трябва да се прилагат и при контакт с домашни животни.

Колко дълго вирусът оцелява на различни повърхности?

Все още не е ясно колко дълго новият коронавирус може да оцелее извън човешкото тяло. Но проучване на Националния здравен институт на САЩ (US National Institutes of Health - NIH) установи, че вирусът SARS-CoV-2 оцелява по-дълго на картон - до 24 часа - и до 2-3 дни на повърхности от пластмаса и неръждаема стомана. Затова дръжки на врати, копчета на асансьори, перила на стълби, места за хващане в градския транспорт са примери за повърхности, които могат да бъдат заразни.

Изследователите обаче откриха, че медните повърхности са склонни да убиват вируса за около 4 часа. Върху картон не се измерва жизнеспособен SARS-CoV-2 след 24 часа и не е измерен жизнеспособен SARS-CoV-1 след 8 часа. Все още не е ясно колко дълго може да оцелее вирусът по дрехи и други повърхности, които са по-трудни за дезинфекция.

Изгражда ли се имунитет след прекарано заболяване?

За момента не е ясно. Повечето експерти обаче са на мнение, че излекуваните от коронавирус придобиват естествен имунитет срещу болестта, тъй като докато се бори с нея, нашата имунна система създава тъкмо онези антитела, които обезвреждат причинителя на заболяването. Това важи и за онези пациенти, които са прекарали болестта със слаби или дори никакви симптоми. Затова се смята, че при хората, излекували се от коронавирус, е малко вероятно да се разболеят отново.

Има ли ваксина срещу Covid-19?

В световен мащаб интензивно се работи по създаването на ваксина срещу коронавируса. Вероятността е такава да бъде разработена в рамките на една година. Няколко големи фармацевтични компании вече обявиха, че започват клинични тестове с хора. Една от тях е американската „Moderna“, която за пръв път имунизира човек. Ден по-късно и китайската фирма „CanSinoBio“ получи разрешение да започне тестове на своя ваксина.