Как да се предпазим

Как да се предпазим от коронавирус на работното място?
Снимка: iStock by Getty Images

Няколко прости превантивни мерки и добро планиране мога да се окажат от огромна полза, за да бъде спряно разпространението на Covid-19. И тъй като дори в условията на извънредно положение и домашна карантина все пак хиляди хора ходят на работа, работодателите също трябва да действат незабавно, ако искат да защитят себе си и служителите си.

Когато човек, заразен с COVID-19, се изкашля или издиша, във въздуха се освобождават капки заразна течност. Повечето от тези капки падат по околните повърхности и предмети – бюра, маси, телефони. Така всеки един в офиса може да се зарази с коронавирус, ако докосне заразена повърхност или предмет, а след това пипне очите, носа или устата си.

За да не се случи това, Световната здравна организация призова работодателите да въведат следните предпазни мерки, дори вирусът да не е достигнал до населеното място, в което развиват дейността си.

Чистота, лична хигиена и защитни средства

Препоръчаните мерки няма да нанесат сериозни поражения върху фирмения бюджет. Те не са скъпи, а в същото време ще ви помогнат да ограничите евентуални бъдещи загуби, ако служителите ви се разболеят.

 1. Погрижете се работното място да е чисто и хигиенично. Повърхностите (бюра и маси) и предметите (телефони, клавиатури) трябва да бъдат редовно избърсвани с дезинфектант.
 2. Всички служители, сътрудници и клиенти трябва да си мият редовно ръцете. Затова осигурете достъп до течаща вода и сапун. Допълнителна полза ще има, ако поставите диспенсъри с дезинфектант за ръце на видни места из офиса и те се пълнят редовно.
 3. На работните места трябва да има защитни маски. Не е задължително те да са по световния стандарт N95. Може да купите и обикновени хирургически маски. До всяко работно място обаче трябва да има кош за отпадъци с капак, където да бъдат изхвърляни използваните маски и носни кърпички.
 4. Ако ваш служител има леко повишена телесна температура – над 37,3 градуса, хрема или дори лека кашлица - по-добре е да остане у дома. Ако дистанционна работа не е възможна, то служителят има право на отпуск по болест. Важно е да знаете, че медикаменти като парацетамол/ацетаминофен, ибупрофен или аспирин, които могат да прикрият симптомите на заразата.
Коронавирус и командировки

За много работодатели командироването на служители е част от обичайния работен процес. В условията на пандемия е препоръчително тези пътувания да бъдат прекратени, но ако това е невъзможно, трябва да се вземат следните мерки.

 1. Винаги се запознавайте с най-актуалните данни за държавата/областта/региона, в който ще пътува ваш служител. Ако той страда от хронично заболяване – изпратете друг.
 2. Осигурете на командирования служител дезинфектант за ръце в подходяща разфасовка, ако няма възможност за спиране и редовно миене на ръцете със сапун и вода
 3. Осигурете необходимата информация на служителя – какво да прави и с кого да се свърже, ако се почувства зле по време на пътуването.
 4. Ако командированият е бил в държава/област/регион с разпространение на COVID-19, те трябва да останат под 14-дневна карантина, като сами следят за симптоми и мерят ежедневно температурата си.
План при болен в офиса

Въпреки всички предпазни мерки, винаги има риск някои от служителите в офиса да се разболее от Covid-19. Затова е добре всеки работодател предварително да изготви план за действие при такъв случай.

 • Първата стъпка е да бъде осигурена стая или помещение, в която служителят, за когото има съмнение, че може да е заразен, да бъде.
 • Трябва да се сведе до минимум броят на хората, които влизат в контакт с него и незабавно да бъдат информирани местните здравни власти.
 • Опитайте се предварително да съставите списък на хората, които са по-уязвими от инфекцията. Това може да са служители, които са били в командировка в рискови зони, по-възрастни колеги или такива с хронични заболявания – диабет, сърдечно-съдови болести или белодробни страдания.
 • Ако има възможност за работа от вкъщи – възползвайте се. Така дейността на дружеството ще може да продължи, а служителите няма да са застрашени. Те обаче трябва да бъдат информирани за задълженията си при работа от дома, както и че е много важно да не идват в офиса дори да имат съвсем леки симптоми или да им се е наложило да пият обикновени лекарства (напр. парацетамол, ибупрофен), които биха могли да прикрият симптомите.
 • При необходимост осигурете специалисти, които да се погрижат за психическото здраве на вашите служители, като осигурят професионална подкрепа.

И не на последно място – не се поддавайте на паника. Според психиатрите, страхът е нормално чувство, но паниката и пренебрегването на препоръките не е добър начин за справяне с проблема.

Задайте своите въпроси

Мултидисциплинарен лекарски екип ще отговори във видео стрийминг на живо в Dir.bg. Датата ще бъде уточнена допълнително.