Как да се предпазим

Митове и заблуди за коронавируса
Снимка: iStock by Getty Images

Пази ли ни чесънът от коронавируса? Вярно ли е, че ракията унищожава инфекцията? Защитени ли са младите хора, защото Covid-19 убива само възрастните? В интернет се разпространяват най-различни твърдения за новата болест. Кое е истина? И кое - мит?

Хилядите мнения, разпространявани в интернет, голяма част от които съдържат откровено невярна информация, принудиха Световната здравна организация да заговори за "инфодемия". Терминът описва огромното изобилие от информация - както вярна, така и невярна, която обаче затруднява хората в усилието им да намерят надеждни източници.

Затова и от Световната здравна организация „развенчаха“ някои от най-упорито обикалящите из интернет митове за Covid-19:

1. Коронавирусът се разпространява в райони с горещ и влажен климат

Няма никакви доказателства, че новият вирус „избира“ само страни с горещ и влажен климат. Данните на СЗО до момента показват, че 194 държави и територии са потвърдили за случаи на Covid-19. Независимо от климата, взимайте предпазни мерки, за да намалите риска от заразяване. Най-добрият начин да го направите е да не пътувате, да се изолирате и да дезинфекцирате ръцете си често.

2. Студеното време и снегът ще убият заразата

Не, няма никаква причина да се счита, че студеното време може да унищожи коронавируса, а и каквито и да било други вируси. Нормалната температура на човешкото тяло си остава между 36,5 и 37 градуса, независимо от температурите навън.

3. Горещ душ/вана може да предотврати заразяване

Къпането с гореща вода не предпазва от вируса. Нормалната температура на човешкото тяло си остава между 36,5 и 37 градуса, независимо от температурата на водата, с която се къпете. Но пък има сериозен риск да се изгорите от врялата вода и да увредите кожата си.

4. Комарите пренасят Covid-19

До момента няма информация или доказателства, че новият коронавирус се пренася чрез комарите. Covid-19 е респираторен вирус, който се пренася основно по въздушно-капков път, когато болен киха или кашля и не носи предпазна маска. Затова най-добре да избягвате комуникация с хора, които имат грипоподобни симптоми.

5. Сешоарите за ръце са ефикасно средство за унищожаване на вируса

Не са. Сушенето на ръцете категорично не убива вируса. За да се предпазите от заразяване трябва често да миете ръцете си с вода и сапун. След като ръцете ви са чисти, може да ползвате сешоара за ръце, но само за да ги подсушите.

6. Ултравиолетовите лампи дезинфекцират

Не е вярно. Облъчването на ултравиолетова светлина не убива коронавируса. UV лампите не трябва да се използват за облъчване на ръцете или която и да е част от кожата ви, защото могат да предизвикат дерматологични проблеми.

7. Термокамерите откриват хора, заразени с Covid-19

Термокамерите се използват за откриване на хора с повишена телесна температура. Това обаче не значи, че човекът е болен от новия коронавирус. Може да се касае за обикновена вирусна или бактериална инфекция. Също така термокамерите не могат да открият хора, които са преносители на Covid-19, но нямат изразени симптоми, включително повишена температура.

8. Алкохолът унищожава заразата

Не е вярно. Употребата на алкохол, както и използването му като спрей, не убиват вируса, ако той вече е влязъл в организма ви. Не се пръскайте с алкохол, тъй като той може да нанесе поражения върху кожата и очите ви. Домашният дезинфектант също не е добра идея, тъй като в него няма омекотител, който да предпази кожата от количеството алкохол.

9. Ваксините срещу пневмония помагат

За съжаление съществуващите имунизационни препарати срещу пневмония, като пневмококовата ваксина или тази срещу Хемофилус инфлуенце тип Б, не осигуряват защита срещу Covid-19. Коронавирусът е нов и различен, затова трябва да бъде разработена специална ваксина срещу него. В момента учени от цял свят работят денонощно това да се случи.

10. Яденето на чесън предпазва от заразяване

Чесънът е здравословна храна, която може да има някакви антибактериални свойства и е добра за общото здраве, но няма никакви доказателства, че спира коронавируса.

11. Covid-19 отнема живота само на възрастни хора

За съжаление данните от изминалите дни показват, че коронавирусът засяга хора на всякаква възраст. По-възрастните хора и хората с хронични заболявания, като астма, диабет и сърдечно-съдови болести, са по-уязвими да развият тежки усложнения, ако бъдат заразени с новия вирус, които да доведат до фатален изход. Затова СЗО съветва тези хора да спазват висока лична хигиена и да се изолират.

12. Антибиотиците помагат при лечението на пациенти с коронавирус

Антибиотиците не лекуват вирусни инфекции, а са ефективни при лечението на бактериални такива. Covid-19 е вирус. Така че антибиотици не трябва да се използва като превенция или за лечение, ако няма лабораторни данни за наличие на бактериална инфекция, възникнала като усложнение.

И не на последно място – няма открито универсално лекарство за Covid-19, затова за момента най-доброто, което може да направите за себе си и близките си, е да спазвате предписанията на здравните експерти!

Останете си вкъщи!

Задайте своите въпроси

Мултидисциплинарен лекарски екип ще отговори във видео стрийминг на живо в Dir.bg. Датата ще бъде уточнена допълнително.